O plantă aeriană, cunoscută și sub numele de Tillandsia este o plantă care nu are nevoie de pământ și se hranește exclusiv cu aer și apă, se mai numește și “aerienă”, deoarece crește în absența solului, atașându-se de alte plante.

Citiți mai departe pentru a descoperi tot ce este o plantă aeriană.

Cunoscute şi sub numele de Tillandsia, plantele aeriene se găsesc în peste 550 de specii. Acestea provin, în mare parte din Mexic, America de Sud şi America Centrală. Există doar 16 specii originare din Florida.

Plantele aeriene (Tillandsia) îşi iau apa şi nutrienţii necesari prin intermediul frunzelor şi doar foarte puţin sau deloc prin intermediul rădăcinii. Din moment ce rădăcinile nu sunt importante pentru această plantă, acestea pot fi înlăturate fără a face rău plantei. Acestea pot creşte sau nu înapoi, dar acest lucru nu dăunează. Rădăcinile care le cresc uneori au rolul de a ancora planta de un suport precum alte plante, crengi sau scoarța copacilor.

Tillandsia sunt epifite, adică nu au nevoie de sol, deoarece apa și nutrienții sunt absorbite cu ajutorul frunzelor. Umezeala și nutrienții sunt luate din aer (praf, frunze sau insecte în descompunere) cu ajutorul unor structuri de pe suprafața frunzelor numite tricomi (mici perișori sau solzi).

În ciclul de viaţă, plantele aeriene ajung la maturitate şi înfloresc. Înainte, în timpul, sau după înflorire (depinde de fiecare specie), plantă va produce “pui”. Înmulțirea se face prin semințe sau pui care apar lângă planta-mamă.

O singură plantă poate avea până la 12 pui în același timp. Aceștia se despart de planta-mamă atunci când au 2/3 din mărimea acesteia. Cele mai multe specii produc între 2 şi 8 noi plante care, în mod normal, într-un an ajung şi ele la maturitate, infloresc şi fac alţi pui.

Dacă anul ăsta ai o plantă, anul viitor poţi avea 6, iar peste 2 ani – 36.

floare planta aeriana
Floarea Plantei Tillandsia

Vestea proastă este că o planta înfloreşte doar o dată în viaţă, dar veţi avea flori în fiecare an de la pui. În funcţie de specie, florile pot rezistă de la câteva zile la câteva luni.

Chiar dacă în mod obișnuit nu sunt crescute pentru florile lor, unele specii de Tillandsia vor înflori în mod regulat. Chiar dacă la unele specii inflorescența este spectaculoasă, la majoritatea florile sunt mici. Unele specii își schimbă culoarea în perioada de înflorire, căpătând nuanțe arămii / roșiatice. Unele specii produc flori care au un miros frumos (restul nu au miros deloc).

Este DE REŢINUT că:

  • Plantele aeriene trebuie să fie udate, ele trăiesc “în aer”, nu “din aer”.
  • Plantele aeriene nu sunt toxice pentru animale.
  • Plantele aeriene nu sunt paraziţi, ele nu fac rău copacului gazdă.
  • Poţi curăța frunzele uscate, sau deteriorate, acest lucru nefiind dăunător plantei.

De ce sunt plantele aeriene atât de uşor de întreţinut?

Aceste plante îşi iau toată apa şi nutrienţii de care au nevoie prin frunze. Plantele aeriene îşi folosesc rădăcina doar pentru a se prinde de pietre, copaci, arbuşti sau de pământ. Fiind originare din America de Sud, Mexico, America Centrală, plantele sunt iubitoare de căldură şi pot creşte chiar dacă sunt mai neglijate. Poți să citești mai multe despre asta în ghidul de întreținere a plantelor Tillandsia.

Te-am convins? Aruncă o privire în magazinul nostru

Te așteptăm cu drag în magazinul nostru online de plante Tillandsia, promitem să răspundem la orice întrebare ai legată de aceste plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *