Articolul următor se adresează persoanelor care tocmai au cumpărat o plantă Tillandsia, sau care au nelămuriri cu privire la creșterea și îngrijirea optimă a acestora.

Trebuie să rețineți că aceste informații sunt potrivite pentru majoritatea speciilor de plante aeriene, dar nu pentru toate. Există peste 550 de specii, iar unele dintre acestea necesită o îngrijire mai specializată.

Nu suntem cei mai mari experți în creșterea Tillandsia, dar vă vom oferi informații utile, obținute de-a lungul timpului din experiență și învățături de la experți mai mari. Dacă sunteți un expert în astfel de plante și considerați că am transmis ceva eronat, sau că am omis anumite lucruri, nu ezitați să ne spuneți.

În această secțiune veți găsi informații de bază referitoare la îngrijirea platenlor aeriene. Trebuie să rețineți că acestea sunt potrivite pentru majoritatea speciilor de Tillandsia, dar nu pentru toate; anumite specii necesită o îngrijire diferită.

Îngrijirea plantelor este împărțită în următoarele categorii:

  1. Udare
  2. Lumină
  3. Temperatură
  4. Fertilizare
  5. Transport

De asemenea, veți putea găsi și câteva informații referitoare la transportul plantelor.

1. Udarea Plăntuțelor Tillandsia

Primul lucru pe care cineva îl întreabă când vine vorba se o astfel de plantă e: ”Cum o uzi?”

Udarea este una dintre cele mai importante aspecte ale succesului cu Tillandsia, dar și unul dintre cele mai neînțelese. Pentru că numele lor comun este de plante aeriene, oamenii tind să se gândească că aceste plante au nevoie de puțină apă sau deloc (trăind în aer). Aceasta este cea mai mare greșeală care se poate face. Tillandsia au NEVOIE de apă, cu toate că ele pot supraviețui în perioade lungi de secetă, acestea NU CRESC și cu siguranță nu prosperă în aceste condiții, ele doar încearcând să supraviețuiască, murind în cele din urmă.

Acum, ar trebui să vorbim și de posibilitatea opusă, planta nu trebuie să fie lăsată udă deoarece va putrezi și va muri.

Practic planta vrea apă, dar trebuie să se usuce complet înainte de a fi udată din nou. Plantelor ar trebuie să li se acorde suficientă lumină și circulație a aerului încât să se usuce în nu mai mult de 4 ore de la udare. Este cel mai bine ca plantele să fie udate dimineața astfel încât acestea să se usuce până la căderea nopții.

Umiditatea NU este o sursă de apă pentru plantă. Tillandsia poate obține apă numai în cazul în care acesta este așezată pe frunzele lor, în natură, prin rouă, ceață și ploaie. Umiditatea doar întârzie procesul de uscare. Tillandsia sunt acoperite cu ”solzi” de aspirare (tricomi) , care captează umezeala, acestea închizându-se automat atunci când planta are suficientă apă. Trebuie să înveți să îți cunoști planta: atinge frunzele, după udare frunzele se vor simți rigide și pline de apă, atunci când au nevoie de apă ele vor fi mai moi la atingere, iar planta va fi mai deschisă la culoare. Deshidratarea poate fi observată prin frunze moi, încrețite sau îndoite.

Calitatea Apei

Calitatea apei, în general, nu este importantă pentru Tillandsia, însă au tendința de a arăta pete de la apă și sunt mai sensibile la pH 8 sau mai mare și la prea multă sare. Apa dedurizată atificial are prea mult sodiu (sare) pentru Tillandsia și nu ar trebui să fie utilizată deoarece poate provoca moarte usoară. Apa distilată este prea pură și va scoate nutrienți din țesutul plantei provoacând moarte.Nu folosiți NICIODATĂ apă distilată.

Programul de Udare

Tillandsia are nevoie să fie udată în mod regulat, de 2 – 3 ori pe săptămână. Pulverizarea nu este, în general, suficientă, chiar dacă se face zilnic, planta trebuie să fie udată (dedesubt cât și pe partea superioară), ca și cum tocmai ar fi trecut printr-o furtună.

udarea-plantei-tillandsia

Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este de a scufunda întreaga plantă în chiuvetă sau o găleată, dacă este posibil, dacă nu, utilizați un furtun sau robinetul pană când planta este udă coplet. Planta dumneavoastră va aprecia, de asemenea, o înmuiere bună, timp de câteva ore, la fiecare una sau două săptămâni (dar niciodată să nu scufundați o plantă înflorită pentru mai mult de câteva secunde deoarece petalele se vor dizolva, scufundarea în acest caz fiind recomandată dacă aveți de gând să plecați pentru câteva săptămâni; este mai mult important ca planta să aibă apă suficientă, decât să aibă flori).

În spații extrem de uscate, unde funcționează aerul condiționat sau încălzirea, planta poate necesita mai multă apă. În cazul în care planta dumneavoastră arată uscată (verificați aspectul frunzelor) ar putea fi undtă zilnic, atâta timp cât planta are timp să se usuce înainte de a fi udat din nou.

Scuturați excesul de apă din recipientul plantei și de pe plantă, nu uitați că planta trebuie să se usuce/ să nu fie lăsată în apă.
În cazul în care nu reușiți să vă dați seama dacă planta are nevoie de apă, rupeți o frunză din exterior, în cazul în care se desprinde cu ușurință înseamnă că nu are nevoie de apă, dacă este mai greu să o trageți, planta are nevoie de udare. (nu faceți asta prea des pentru că nu va mai rămane prea mult din plantă)

Revigorarea Unei Plante Neglijate

Dacă aveți o plantă care a fost neglijată, nu o aruncați dacă încă există ceva verde oriunde pe ea. Scufundați planta în apă până la un maxim de 12 ore și timp de încă 4 ore, 2 sau 3 zile mai târziu, apoi se reia un ciclu de udare normal, destul de des și planta își va reveni. Chiar dacă vor rămâne frunze de deteriorate, planta ta ar trebui în continuare producă pui.

Plecarea În Vacanță

Dacă Aveți De Gând Să Plecați Într-o Vacanță Scurtă (Sub O Lună)

Scufundați planta timp de 4 ore, cu 3 zile înainte de a pleca și încă o dată timp de 12 ore, imediat înainte de a pleca și așezați planta într-un loc umbrit (nu întuneric).

La întoarcere, probabil planta va arata puțin deshidratată și va trebui să ă scufundați din nou timp de 12 ore și timp de încă 4 ore 2 sau 3 zile mai târziu, apoi se reia udarea normală. Planta tocmai a fost în stare latentă, oferiți-i apă și lumină și își va reveni.

Dacă Plecați Pentru Mai Multe Luni

Așezați planta afară (exceptând lunile friguroase) unde sistemul de udare/ stropitorile o pot uda (aveți grijă să o plasați într-o zonă de lumină sau cu mediu de umbră, nu sub tufe, sau unde este umbră profundă).

Dacă nu aveți o astfel de zonă, folosiți o umbrelă veche pentru a forma o casă de umbră (nu folosiți o umbrelă neagră). Dacă planta este udată și are lumină, probabil când vă veți întoarce veți avea mai multe plante decât înainte.

2. Lumina

Lumina adecvată este cel de-al doilea factor important în creșterea unei plante puternice și sanatoase, apa fiind primul.

Oferiți plantei cât de multă lumină puteți, fără a-i provoca arsuri. În interior vă recomandăm să o lăsați la mai mult de 3 metri de o fereastră. În aer liber sub un copac sau o terasă ar fi ideal. Puteți să o puneți în soare pentru o oră dimineața sau seara, dar ar trebui evitat toată ziua direct în soare.

Aveți grijă la geamurile prin care pătrunde lumină puternică, deoarece sticla amplifică căldura și se poate ajunge la uscarea excesivă a plantelor și la ardere (se recomandă o bună circulație a aerului și anume fereastra deschisă pentru a atenua efectul de căldură excesivă).

În birouri, iluminatul fluorescent va asigura o lumină corespunzătoare pentru o bună creștere a plantelor, acesta poate fi suplimentat de o lampă de birou, doar dacă este necesar.

În cazul în care planta își pierde culoarea dupa înflorire este firesc, toată energia merge acum către puii pe care îi produce. În cazul în care planta dumneavoastră (în special Ionanthas) își pierde culoarea înainte de înflorire probabil nu are lumină suficientă, mutați-o într-o locație mai luminoasă.

3. Temperatura

Tillandsia sunt tolerante față de un interval mare de de temperaturi, de la aproape de îngheț în timpul iernii până la la peste 37 de grade C în timpul verii. Interval de temperatură optim pentru Tillandsia este de 10 – 32 de grade C, cu o scădere de 5 grade pe timp de noapte. Cele mai multe vor supraviețui unui îngheț scurt, dar vor avea frunze deteriorate, cu toate acestea ar trebui să producă în continuare pui. Un îngheț pentru mai mare de câteva ore va ucide planta.

4. Fertilizarea

Fertilizarea nu este neapărat necesară, dar aceasta va duce la o creștere mai rapidă, flori și mai mulți pui. Atunci când fertilizați planta aveți grijă să nu fie în exces, Tillandsia sunt foarte sensibile la fertilianți. Fertilizarea în exces sau folosirea fertilizantului greșit este o modalitate foarte bună de a ucide planta.

Pentru aceia dintre voi care își doresc plante EXTRA fericite utilizați un fertilizant solubil în apă și utilizați numai o dată pe lună.

  • (N) Azot – ar trebui să fie sub formă de amoniu sau nitrat NU UREE (urea are nevoie de bacteriile din pământ, și nu aveți așa ceva, deci nu este o idee bună.)
  • (P) Fosfor – un exces nu este dăunător și ajută la combaterea unui exces de azot.
  • (K) Potasiu – în cantități mari – în exces nu este dăunătoare.
  • FĂRĂ cupru, bor sau zinc – sau doar cantități minime sub 0,5%. Cele mai multe nu spun, dar alege un îngrășământ acid.

Un amestec bun ar fi 1-1.5 – 2.0 sau 10-15-20 încercați și păstrați un nivel scăzut de azot, în comparație cu fosforul și cel puțin jumătate din potasiu.

Transportul

Tillandsia poate călători bine. Udați-o cu două zile (sau cel puțin 24 de ore) înainte de expediere, prin scufundare timp de câteva ore, dar întotdeauna asigurați – vă că planta este complet uscată pentru transportul efectiv. La sosire se mai face o scufundare pentru a le revitaliza.

Plantele care sunt transportate ude au probleme din cauza lipsei circulației aerului, iar în cazul transportului este întârziat sau pierdut, ar putea ajunge la probleme de putrezire.

NU împachetați plantele în pungi de plastic, înveliți-le în hârtie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *