De-a lungul timpului am primit diverse întrebări legate de plantuțele noastre aeriene. Am încercat sa facem o listă cu cele mai întâlnite întrebări și te invităm să ne contactezi în caz ca nu găsești un răspuns la întrebarea ta.

Cat de des va înflori planta mea?
Tillandsia va înflori doar o singură dată în viață, dar asta nu înseamnă sfârșitul plantei tale. Planta va face pui, numarul lor fiind între 1 și 12, dar unele specii pot ajunge și la 60. Aceștia vor crește și își vor înlocui mama.
Pot așeza plantele mele în copaci?
Da, acolo cresc ele în mod natural.
Pot pune plantele pe ceva plutitor?
Puteți pune plantele unde doriți atâta timp cat nu rețin/ stau direct în apă. Nu amplasați plantele pe lemn tratat sub presiune, sau pe orice alt material ce conține cupru. Cuprul este toxic pentru Tillandsia.
Cum îmi așez/amplasez planta?
Cel mai simplu mod este de a utiliza adeziv/lipici, de preferat unul rezistent la apa, deoarece plantele trebuiesc udate frecvent. Puteți utiliza, de asemenea și ață de pescuit, pioneze, cuie.
Amplasarea mușchilor de copac alături de plantă este o idee bună?
Nu. Tillandsia trebuie să se usuce complet între udări, iar mușchiul poate reține prea multă apă în jurul plantei ducând la putrezirea acesteia.
Este necesar să ud planta?
Da, toate plantele au nevoie de apă. Găsiți instrucțiuni pentru asta aici: întreținere.
Planta are nevoie de protecție împotriva frigului?
Da, planificați protejarea plantelor dumneavoastră atunci când temperatura scade la aproximativ 1-2 grade. Înghețul va deteriora planta, iar dacă înghețul durează mai mult de o perioadă scurtă, o va ucide.
Cât de multă lumina ar trebui sa dau plantelor mele?
Oferă-i plantei cât de multă lumină poți, dar fără să o pui direct în soare. Cu cât primește mai multă lumină, cu atât va avea o culoare mai frumoasă. Găsiți mai multe sfaturi aici: întreținere
Pot să cresc planta în casă sau apartament?
Da. Vă recomandăm să așezați planta nu mai departe de 3 metri de o fereastră, mai aproape este mai bine.
Pisica mea a mâncat planta .... Ce să fac?
Tillandsia NU sunt toxice pentru animale, cu toate că acest lucru nu înseamnă animalul tau de companie nu le va mânca, dar va supraviețui experienței, planta s-ar putea să nu o facă .
Ce fel de lumină artificială pot folosi?
Becurile normale incandescente nu sunt adecvate, dar cele fluorescente sunt o sursă de lumină bună, la fel și cele halogene. Spoturile pot focaliza prea multă căldură într-un singur loc și nu sunt potrivite.
Plantele mele aeriene îmi omoară copacul!
Nu știm care este problema copacului , dar nu e vina Tillandsia. Ele NU sunt paraziți și nu vor afecta copacul. Vă sugerăm să vă întrebați un expert care poate fi problema copacului.
Pot amplasa planta într-un terariu?
Da, atâta timp cât acesta are o deschidere prin care să circule aerul se pot plasa câteva specii de Tillandsia: Abdita, Albida, Brachycaulos, Bulbosa, Concolor, Duratii, Flabellata, Funckiana, Geminiflora, Harrisii, Hondurensis, Ionantha, Ixioides, Juncea Stolonifera, Latifolia, Mitlaensis, Neglecta, Paleacea, Pseudobaileyi, Purpurea, Stricta, Tricolor.
Ce înseamnă epifit?
Nu în creștere în sol, în schimb în creștere pe alte obiecte, cum ar fi copacii.
Există o modalitate de a le face să înflorească?
Atâta timp cât aveți grijă de plantă în mod corect, va înflori de la sine atunci când este pregătită. Dacă sunteți prea nerăbdător puteți utiliza gaz de etilenă pentru a induce înfloritul. O buna sursă de gaz de etilenă este un incendiu de pădure, dar cum probabil nu doriți să intrați într-un incendiu cu planta în brațe, încercați să acoperiți planta împreună cu o jumătate de măr într-o pungă de plastic, pentru aproximativ o săptămână ( NOTĂ: - păstrați-l departe de soare). Cu ceva noroc, planta ar trebui să înflorească într-o lună. Feriți-vă să forțați o plantă imatură să înflorească aceasta va duce în mod normal la flori inferioare și la mai puțini pui (mai slabi).
De unde provine Tillandsia?
Marea majoritate a speciilor provin din America Centrală și de Sud.
Cum e posibil ca planta mea să supraviețuiască fără rădăcini?
Tillandsia folosesc rădăcinile lor doar pentru a se ancora. Ele absorb toată apa și nutrienții necesari prin frunze.
Cum îmi pot planta Tillandsia?
Tillandsia NU se plantează! Punerea plantei în sol este un mod sigur de a o ucide.
Unde pun apă?
Punerea apei direct pe planta este, în mod normal , o idee bună. Atunci când udați planta ar trebui să vă asigurați că acesta este complet acoperită de apă, atât în partea de sus și în partea de sub frunze. După udare planta ar trebui să arate ca și cum ar fi fost într-o ploaie torențială. Puteți găsi mai multe detalii despre udare aici: întreținere.
Trebuie să îmi fertilizez planta?
Nu, dacă nu doriți. Fertilizarea nu este obligatorie. Mai multe informații despre fertilizare găsiți aici: întreținere
Cum o fertilizez, din moment ce nu există pământ?
Spray - pe toate suprafețele plantei, de sus și de jos, așa cum ați face pentru o udare normala. Nu introduceți planta în îngrășământ. Scuturați-o de orice exces.
De ce planta mea nu are parfum/ nu miroase?
Există foarte puține specii de Tillandsia care au parfum (doar aproximativ 30 din peste 550), dar atunci cand o fac este foarte puternic.
Ce sunt lucrurile ”pufoase” de pe planta mea?
Acestea sunt semințele (asemănătoare cu panza de paianjen). Dacă le-ați smulge și le-ați așeza pe un material subțire (cum ar fi ciorapii de nailon), veți fi capabil să propagați semințele. Acest proces de propagare durează o lungă perioadă de timp (3-5 ani), dar poate fi foarte plin de satisfacții.
Ce fac cu spinii rămași după înflorire?
Atunci când încep să arate prea inestetic îi puteți tăia. Dacă nu vă deranjează îi puteți lăsa acolo până când vor dispărea.
Pot utiliza lipici pe planta mea?
Da, de preferat să fie rezistent la apă. În principal puteți folosi cam orice fel de lipici, exceptând super glue.
Trebuie să rearanjez planta în fiecare an?
Doar dacă doriți acest lucru. Dacă spațiul devine prea aglomerat puteți elimina câțiva pui, sau planta mamă.
Ce se întâmplă dacă planta crește prea mare?
În general plantele se vând la dimensiunea lor completă, dar puteți întreba oricum vânzătorul înainte de a ocumpăra. În cazul în care se strâng grupuri prea mari se separa ca și în cazul puilor.